-
Açılacak olan
bakkal dükkanının zemini kaldırımdan yüksek olmamalıdır.
-
Dükkan dizaynları
yapılırken terekleri, buzdolaplarını koymadan önce taban ve
pisuvar tertibatı yer altından geçirilmeli, tabanlar, mozaik ve
kalebodur gibi temiz malzemelerle döşenmelidir.
Duvarlar boya ve badana yapılmalı, diğer alet ekipmanları da
hijyenlik sağlık anlayışına uygun olmalıdır.
-
Bakkal dükkanının
vitrinleri camlı ahşap, mermer bölümlerinin olduğu yerler ise düz
metal formike ve benzerlerinden yapılmalıdır.
-
Bıçak, kepçe,
teraziler, kavanozlar paslanmaz ve çelik malzemelerden olmalıdır.
-
Bıçak vb.
ekipmanlar tahta saplı olmamalıdır.
-
İş yerinde satışa
arz edilen ürünler birbirlerine koku salacak veya tahriş etmeyecek
şekilde ayrı ayrı tezgahlarda olmalıdır.
-
Pastırma, salam,
sucuk, sosis gibi tüm et mamülleri diğer açık tüm süt ürünleri ve
diğer gıdalardan ayrı tutulmalı, deterjanlardan uzak ,ayrı
tereklerde muhafaza edilmelidir.
-
Et, süt, sebze ve
meyve çeşitleri değişen hava koşullarına göre korunmalıdır.
-
Et ürünlerinin
renk değiştirerek bozulanlar ayrılmalıdır.
-
Konserve teneke
mamüller için ayrı reyon yapılmalı, ağız kısımları tereğin alt
kısmına gelmeli ve hafif olanlar üst kısma gelecek şekilde
güneşten ve ışıktan korunmalıdır.
-
Kuru gıdalar
(makarna, bisküvi vb.) daima rutubetlerden korunarak kuru ve
havalı raflara konmalıdır.
-
İçecek ürünler
çeşitlerine göre dizaynı yapılarak satışa arz edilmelidir.
-
İş yerindeki pissu
giderleri daima deve boynu biçiminde olmalıdır. Bu şekilde
haşaratlar fazla barınamazlar.
-
Dükkanda paket
margarin, tereyağı, yoğurt, peynir ve tüm süt ürünleri ayrı sucuk,
pastırma salam, sosis gibi et ve et mamülleri ayrı ayrı
buzdolaplarında satışa arz edilmeli,
-
Tüm ürünlerin
etiketleri üzerlerine konmalıdır.
-
Kuruyemişler
deterjan ve kokulu sabunlardan ayrı reyonlarda satışa arz
edilmelidir.
-
Müşteriye karşı
gayet temiz giysi ve önlüklerle, traşlı olarak hizmet
verilmelidir.
-
Müşteriye arkası
dönük değil, daima yüzüne karşı güler yüzlü hitap edilmeli,
ekonomik kalite ve muhafaza şartları anlatılmalıdır.
-
Ürünler sık sık
kontrol edilmeli, son kullanma tarihleri yaklaşan ürünlerin
fiyatları da piyasaya göre takip etmelidir.
-
Çevredeki rakip
firmalara karşı zaman zaman fiyat ve kalite kontrolü
yapılmalıdır.
-
Ambalaj konusuna
dikkat edilmeli, ürünler müşteriye temiz jelatin, yağlı kağıt
ambalajı ve poşetlerle teslim edilmelidir.